От понеделник сутринта в 10 ч. ще бъде въведено временно прекратяване

...
От понеделник сутринта в 10 ч. ще бъде въведено временно прекратяване
Коментари Харесай

Русия прекратява огъня за евакуация на Киев, Мариупол, Харков и Суми

От понеделник сутринта в 10 ч. ще бъде въведено краткотрайно преустановяване на огъня в оспорваните градове Киев, Мариупол, Харков и Суми. Това би трябвало да разреши евакуацията на цивилното население.

През последните дни Русия и Украйна два пъти бяха обявявани зелени коридори за евакуация от Мариупол и Волноваха, които на процедура обаче не проработиха, като двете страни взаимно се упрекнаха, че ги попречват. Вчера беше обявено, че при евакуация на Ирпен са починали и деца.

Според изказването на Руските въоръжени сили оповестяването на зелен кулоар става след молбата на френския президент Емануел Макрон отправена към съветския водач Владимир Путин, които през вчерашния ден водиха дълъг диалог по телефона.

В изявленията се акцентира, че отварянето на филантропичните коридори ще се следи деликатно и непрестанно от въоръжените сили на Руската федерация, в това число благодарение на безпилотни летателни апарати.

" Затова предизвестяваме, че всички опити на украинската страна още веднъж да заблуди Русия и целия цивилизован свят, като прекъсне филантропичната интервенция сякаш по виновност на Руската федерация, този път са безполезни и безсмислени ", се акцентира в изказването.

Още през вчерашния ден вечерта организация Новости заяви, че Русия предлага евакуация на украинците и то в Русия. На жителите на Киев е препоръчано да изоставен страната по кулоар до Беларус " с следваща доставка по въздух до Руската федерация ". Маршрутът му ще бъде Киев, Гостомел, Раковка, Сосновка, Иванков, Ораново, Чернобил, Гден (Беларус), Гомел.

От Мариупол са оповестени два маршрута за излизане. Първият маршрут е Мариупол, Новоазовск, Таганрог, Ростов на Дон, последван от въздушен, железопътен и авто превоз до определени дестинации или краткотрайно настаняване. Вторият маршрут е Мариупол, Портовское, Мангуш, заобикаляйки Николское, Република, Розовка, Билмак, Полохи, Орехов, Запорожие.

Бежанците от Харков и Суми се чакат в Белгород.

Засега обаче дамите, възрастните хора и децата бягат от съветската войска в друга посока - на Запад. Само Полша до този миг е приела близо 1 милион бежанци, а общият им брой доближава 1,5 милиона, съгласно оценки на Организация на обединените нации.

На Херсон Русия е предоставила и 140 тона филантропична помощ, пишат държавните съветски организации.

В 12-тия ден на войната в Украйна съветската войска е нанесла удари по град Николаев. Жителите на Николаев оповестиха, че гърмежи се чуват във всички квартали на града, а в някои региони няма и електричество. Според информацията от УНИАН жилищните региони на Николаев са обстрелвани с ракетни установки " Смерч ".

Продължават и ударите по втория по величина украински град Харков, където е била развалена телевизионната кула. Излъчването е краткотрайно прекратено, заяви ръководителят на районната военна администрация. По данни на украинската работа за вътрешно разузнаване SBU в Харков е бил обстрелван и проучвателен център с нуклеарни материали. Според ТАСС обаче, които се базират на съветското министерство на защитата украинските секрети служби са желали да взривят оборудването.

В южната част на страната е осъществена ракетна офанзива от морето по неуточнени " обекти от сериозната инфраструктура "  в село Тусли, южно от пристанищния град Одеса.

В Луганска област не престават тежките боеве.

Тази заран украинските военни обаче предизвестиха, че Русия възнамерява да щурмува украинската столица Киев. Руските войски настъпвали към столицата с танкови и мотопехотни елементи откъм град Ирпин.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР